Äventyrsgruvan Tuna-Hästberg

Äventyrsgruvan Tuna Hästberg – en magisk miljö, en gruva som härstammar från slutet på 1500-talet. Malmbrytning pågick fram till 1968 innan den blev en besöksgruva 2011. Här har tiden stått stilla och den helt orörda, tidigare bortglömda, gruvan kan återupptäckas av dig som besöker den!

Kvar i berget återfinns åtskilliga kilometer med tunnlar, jättelika brytrum och lämningar som skvallrar om en svunnen storhetstid då både gruvan och byn sjöd av liv. .

Turerna är alltifrån enkla vandringsturer, till mer avancerade äventyrsturer med klättring på vår utbyggda Via Ferrata. Det erbjuds även dykning i den vattenfyllda delen av gruvan. Vår vision är att gruvan ska lämnas så orörd som möjligt. Vi anpassar istället våra besökare till gruvans miljö, bland annat genom att utrusta dem med hjälm, pannlampa och sele när detta krävs.

Under äventyrsturen får ni klättra ner får bergväggen på Via Ferrata systemet, med selar och pannlampa innan ni får ta er över en linbana med en kristallklar sjö under er. Inne i Stora Salen får ni sen uppleva facklor och musik med stärkande fika.

Vägen upp sker sen via dagbrottet och en trapp. Trappen har 411 steg och vårt hetaste tips här är att ta det lugnt redan från början. Tänk sköldpadda, inte hare.

Viktig information!

Temperaturen i gruvan är 4 grader året runt när man kommer under 20m djup.

Läs mer om partnern här

Något för dig?